torstai 19. joulukuuta 2013

Lapin Vasemmistonuoret leirillä: asuntopolitiikka, syrjäseudut, metsätalous

Lapin vasemmistonuoret järjestivät 13.-15.12 leiriviikonlopun Rovaniemen Hirvikarissa. Viikonloppu mentiin toverillisissa tunnelmissa vaihtelevan ohjelman siivittämänä syrjäseututeemalla. Perjantaina ohjelmaa aloiteltiin vapaamielisesti pikkujoulutunnelmissa ja sauna lämpesi tietysti leirin jokaisena päivänä.

Lauantain ohjelma painottui järjestön koulutuksiin. Etelän vahvistuksista leirillä vieraili Vasemmistonuorten pääsihteeri Mai Kivelä esitellessään Vanun uuden asuntopoliittisen kamppanian. Kamppanian sanoma kuuluu lyhyesti: Kämppä on kansalaisen perusoikeus, johon jokaisella tulee olla mahdollisuus. Esimerkiksi Rovaniemellä on opiskelijakaupunkina kova kysyntä edullisista vuokrayksiöistä. Sen sijaan suuremmista vuokra-asunnoista ei ole uupeloa. Lapin kunnista myös mm. Sodankylässä kärsitään asuntopulasta. Kaivostoiminta on herättänyt kunnan väestönkasvun nousuun ja työntekijöille ei ole asunnon rakentamisen sijaan useinkaan muita vaihtoehtoja. Vasemmistonuoret vaatii lisää julkista vuokra-asuntotuotantoa.

Eduskunnan terveiset nuorisoliittolaisleirille toi Vasenryhmän kansanedustaja Markus Mustajärvi. Poliittista keskustelua käytiin mm. metsätalouspolitiikasta. Lapin Vasemmistonuoret on huolissaan puheista yhtiöittää metsähallitus. Valtionfirman yhtiöittäminen olisi askel kohti keskittämistä ja näin ollen leikkauksia. Suomalaisilla on kansainvälisellä mittapuulla erityinen asema luonnossa liikkumiseen ja ainutlaatuisiin eräkokemuksiin kuten kansallispuistoissa kulkemiseen ja yöpymiseen ilmaisissa autiotuvissa. Näistä palveluista haluamme pitää kiinni.

Lapin vasemmistonuorten puheenjohtaja Jussi Öman esitteli samana iltana myös Lavanun syrjäseutupoliittisen kamppanian. Kamppanian pääkohdista erityisesti SOTE-uudistus ja opiskelijapaikkaleikkaukset herättivät laajaa keskustelua. Lapin Vasemmistonuoret jatkaa kamppailuaan syrjäseutujen asuttuna pitämiseksi. 


Syrjäseutukamppanian asiakirjana toimiva Vapaa Pohjola-manifesti löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti