sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Rovaniemellä leikataan



Leikkauksia koulutukseen

Rovaniemen vappu alkaa synkissä merkeissä. Hallituksen säälimätön säästöohjelma saa Rovaniemen koulutusyhtymän vapisemaan. Luvassa vappuviikolla alkavat yt-neuvottelut. Lapin Kansa (23.4.2014) uutisoi, että koulutusytymä (Lapin ammattiopisto, Lapin matkailuopisto ja Lapin urheiluopisto) vähennykset voivat koskea jopa 80 henkilötyötä vuodessa. Irtisanomisilta on lähes mahdotonta välttyä. Pelkät irtisanomiset eivät riitä. Opetus- ja kulttuuriministeriön leikkauspäätökset vievät Rovaniemeltä 350 aloituspaikkaa. Miljoonien säästöt edessä. Tässä taas osoitus, kuinka kohtalokasta ja lyhytnäköistä politiikkaa hallitus on tehnyt! Kehitykseltä viedään kaikki pohja. 

Jokapäiväinen leipämme

Huonotuutiset eivät lopu tähän. Markkinoita dominoiva leipomojätti Vaasan Rovaniemen leipomo uhataan lopettaa. Kokonaan. Se tietäisi 56 työntekijän lopputilejä. Tämänkokoisessa kaupungissa 56 työntekijän uudelleen työllistäminen ei ole helpoimpia haasteita. Varsinkaan, kun töitä ei yksinkertaisesti ole! 

Vaasan leipomo syyttää leipomon lopettamisesta kuluttajia. He väittävät, että kuluttajien muuttuvat tottumukset syövät kannattavuuden. Yhä suurempi osa ihmisistä ostaa leipänsä kaupan paistopisteiltä. Lämmin leipä siis maistuu ihmisille. K-Supermarketin paistopisteen leivänmyynti kattaa 14% kaupan leivänmyynnistä (Lapin Kansa 25.4.2014). Trendi on nouseva. Näin suomalaiset kauppaketjut vahvistavat monopoliasemaansa, vieden tulon paikallisilta leipomoilta. Paistopisteillä paistettu leipä ei ole lähelläkään kotimaista tuotantoa! Leivät tuodaan milloin mistäkin esimerkiksi Virosta tai Ranskasta. Kotimaisuus vastaan leivän lämpimyys ostohetkellä. Leivän lämpötila vie voiton. Tukekaa kotimaista maataloutta ja leipomoteollisuutta! Lämmittäkää sämpylänne ennen tarjoilua vaikka mikrossa . 

Joka tapauksessa toivotan hyvää vappua, sillä edellytyksellä, että vapun todellinen sanoma ei huku serpentiineihin tai ylioppilaslakkeihin. Vappu on työväen juhla! 

Eetu Ahola, Rovaniemen Vasemmistonuoret

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti