torstai 2. huhtikuuta 2015

Valistustalo on säilytettävä

Valistustalon potentiaali on valtava. Meillä on olemassa ydinkeskustassa rakennus, jonka historia on vertaansa vailla ja mahdollisuudet mittaamattomat. Tämän hetkinen purkamispuhe on aivan yhtä ikävää kuultavaa kuin oikeiston leikkaushuuma valtakunnan taloudessa.

Tästä historiallisesta kulttuurin keskittymästä ajatellaan vain, että menkööt, tehdään myynnistä rahat ja katsotaan kerrostalon nousevan siihen tilalle. Mitä se kerrostalo meille tuo? Mitä sellaista se tuo, mitä kerrostalo 500 metrin päässä tuosta kohtaa ei toisi?

Me tarvitsemme Rovaniemellä kulttuuria, harrastusmahdollisuuksia ja liikuntapaikkoja, me tarvitsemme näköaloja. Me tarvitsemme jotain, mikä ratkaisee rumien betonielementtitalojen jättämän tyhjiön sielussamme.

Tuohon kysyntään vastaa Valistustalo. Se vaatii vain 1,4 miljoonan euron remontin alle. Sen jälkeen meillä voisi olla edelleen Lapin paras keikkapaikka, jossa voisi esiintyä esimerkiksi soitinyhtyeet, tanssiteatteri, teatteri, tanssijat sekä kaikki muutkin esiintyjät. Siellä voisi olla päivisin kulttuurikahvila, päivätansseja, asukkaiden olohuone ja taidenäyttelyitä. Iltaisin siellä voisi olla esityksiä. Viikonloppuöisin jengi joisi siellä kaljaa ja fiilistelisi paikallisia, nousevia bändejä sekä isompiakin nimiä.

Kuva: Pekka Aho
Alakerrassa bändit soittelisivat, tanssijat ja liikkujat jumppaisivat sekä tanssisivat. Yläkerrassa olisi edelleen taiteilija-ateljeetila sekä taidenäyttelytila. Ylimmässä kerroksessa voisi olla luovan yrittäjyyden keskittymä, jossa järjestettäisiin yrittäjyysseminaareja, koulutuksia ja verkostoitumistilaisuuksia. Sivusiivessä olisi asuntoja, unelmapaikalla.

Kadun kivijalan liiketilat otettaisiin mielellään käyttöön, kun talossa ramppaisi väkeä kulttuuritapahtumissa. Tämä myös tervehdyttäisi tällä hetkellä ostoskeskusten varjossa näivettyvää Rovaniemen keskustaa. Kuinka paljon uutta yrittäjyyttä ja työpaikkoja tämä keskus voisikaan luoda?

Niin, jos miettii, kuinka pieni raha 1,4 miljoonaa olisi yhteensä sellaiselle remontoijaporukalle kuin LYY, kaupunki, EU, Museovirasto ja tulevat vuokralaiset, niin ei puhuta mitenkään ylitsepääsemättömästä summasta. Mukaan voinee laskea myös kansanliikkeen, joka voisi syntyä idean taakse, kun asian taakse saataisiin toimijoita.

Tällä hetkellä Valistustalo kuvastaa koko Suomea täydellisesti. "Me emme tästä nouse." No emme varmasti, jos siihen ei usko edes poliittiset päättäjät. Leikkaamalla ei Suomi nouse, murskaamalla eivät unelmat kasva.

2.4.2015 Rovaniemellä
Ville Luotola, Lapin Vasemmistonuorten puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti