lauantai 12. maaliskuuta 2016

Lapin Vasemmistonuoret: Suomalainen ruuantuotanto turvattava

Lapin vasemmistonuoret vaatii pääministeri Juha Sipilää sekä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaista kantamaan vastuuta maanviljelijöiden ja alkutuotannon työllisten ahdingosta. Euroopan unionin säätämien Venäjä-pakotteiden aiheuttamat vastapakotteet ja suomalaisten vähittäistavarakauppa-jättien S-ryhmän ja Keskon aiheuttama hintaralli ovat ajaneet kotimaiset alkutuotannon työläiset kohtuuttoman tiukille. Järjestön mielestä EU-pakotteet ovat olleet tehottomia Ukrainan kriisin ratkaisemisessa.

“Venäjän vastapakotteet ovat aiheuttaneet jopa yli tuhannen henkilön irtisanomiset yksistään Valiolla ja esimerkiksi maitojalosteiden viennin tyrehtyminen on suuri takaisku suomalaiselle maataloudelle”, sanoo Lapin vasemmistonuorten puheenjohtaja Jussi Öman.

Maanviljelijöiden ja alkutuotannon työntekijöiden toimeentulossa on ollut jo pitkään kehittämistä. Lapin Vasemmistonuoret näkee suurten kauppaketjujen harjoittaman hintojen halpuuttamispolitiikan ongelmallisena.

“Kauppa ottaa kyllä osansa elintarvikkeen hinnasta. Hintojen halpuuttamisen maksavat lopulta maatalousyrittäjät.” sanoo Lapin vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Kaisa-Maria Poikela.

Lapin Vasemmistonuoret vaatii, että maataloustukien maksaminen turvataan jatkossakin ja tuet maksetaan ajallaan. Tuottajat eivät saa joutua vastuuseen haitoista, jotka johtuvat maataloustuen maksujen myöhästymisestä. Järjestön mukaan nykyisenkaltainen tukijärjestelmä on tarpeellinen, jotta kotimainen ruuantuotanto voidaan turvata myös tulevaisuudessa.

Alkutuotannon säilyminen Suomessa on keskeistä niin ympäristön hyvinvoinnin kuin myös huoltovarmuuden kannalta. Vasemmiston ajama perustulomalli takaisi inhimillisen minimitoimeentulon kaikille tuottajille.

Lapin Vasemmistonuoret piti vuosikokouksen Kemijärvellä 12.3.2016 ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jussi Öman, varapuheenjohtajaksi Kaisa-Maria Poikela ja hallitukseen valittiin varsinaisiksi jäseniksi Milla Knuuti, Janni Salmela, Tuomas Latva-Pirilä sekä Petrus Kauppinen sekä varalle Jesse Korhonen, Inka Wahlsten, Eetu Ahola sekä Mona Eskelinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti