torstai 29. marraskuuta 2018

Kannanotto: Kierrätyksen vastuu ei saa jäädä vain yksityishenkilöille

Lapin vasemmistonuoret vaatii selkeyttä kierrätykseen.

 Suomessa monet kansalaiset kierrättävät ison osan kotitalousjätteestään. Kierrätys on alusta asti jätetty jokaisen henkilökohtaiseksi valinnaksi. Yrityksissä olevat yksityishenkilöt voivat kierrättää yrityksen jätteitä, mutta usein toteutus jää vaillinaiseksi kierrätysastioiden puutteen vuoksi. Pakollisina kierrätysastioina tulee olla seitsemän eri lajittelumahdollisuutta; muovi, paperi, kartonki, metalli, lasi, bio, polttokelpoinen jäte, paristo- ja ongelmajätteet.

“Suomen tulisi olla kierrätyksessä edistyksellinen maa, mutta vieläkään kaikille ei ole tarjottu kunnollista kierrätysmahdollisuutta. Vaadimme jäteastioiden tulevan pakollisiksi jokaisen taloyhtiön, yrityksen ja julkisten laitosten yhteyteen,” toteaa toiselle kaudelle valittu puheenjohtaja Ingrid Saari.

Kierrätyksen vastuuta selättää kansalaiselle se, että lajitteluastioissa ei tarjota selkeää tietoa siitä, miten lajitellaan. Energiajätteessä on paikkakohtaisesti erilaisia suosituksia, eikä lähes mistään saa yhtenäistä tietoa siitä, miten energiajätteeseen kuuluvat asiat tulisi kierrättää. On myös monia muovisia asioita, jotka eivät kuulu energiajätteeseen. Näitä ovat mm. PVC-muovit, sadeasut, kerniliinat, mapit, CD- ja DVD-levyt, muovitaskut, uimapatjat, johdot ja putket. Tietoa ei anneta siitä, mitä kyseisille tuotteille tulisi tehdä. Samoin keramiikka, peilit, hehkulamput, kissanhiekka ovat ongelmallisia lajiteltavia.

Kierrätysmateriaalin lajittelun sekavuus on monille syy olla kierrättämättä. Kansalaisilta ei kuitenkaan tule vaatia vastuuta siitä, että tutustuu ja tiedostaa jätteidenlajittelun tavat. Harva oppisi tunnistamaan muoviraaka-aineista ne, joita ei tule kierrättää muovijätteessä. Monesti asiat menevät siis väärään paikkaan ja kierrätys ei ole tehokasta ja moni ei tiedä, mitä CD-levyille pitäisi tehdä. Nykyisillä markkinoilla vielä on monia muitakin epäselviä tuotteita, kuten alumiinipinnoitetut pakkaukset maustepusseista mehupurkkeihin.

“Vaadimme lajittelumerkinnän jokaiseen suomessa myytävään tuotteeseen, pakkaukseen ja osaan. Tuotteessa pitää lukea selkeästi se, miten tuote kierrätetään. Jokainen kierrätysastia tulisi merkitä selkeällä numerolla tai kirjaimella - sama numero toistuu niissä jätteissä, jotka tulee pistää kyseiseen kierrätysastiaan. Kierrätyksen tulee olla helppoa ja nopeaa, arvailuille ei saa jäädä varaa,“ jyrähtää varapuheenjohtaja Mari Ikonen.

Allekirjoita kansalaisaloite muovinkeräysastioiden pakollisuudesta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3451

Lapin vasemmistonuoret kokoustivat Levillä 24.11.2018. Kokouksessa valittiin puheenjohtajaksi Ingrid Saari ja varapuheenjohtajaksi Mari Ikonen. Hallitukseen valittiin Juho Lintinen, Tuomas Latva-Pirilä, Kaisa-Maria Poikela. Varajäseniksi valittiin Mona Eskelinen, Jussi Öman ja Iita Saarva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti