tiistai 9. heinäkuuta 2013

Ympäristöministerin on kuultava paikallisia!

Lapin vasemmistonuoret peräänkuuluttaa jotakin rotia Kilpisjärven kansallispuistohankkeeseen. Punavihreän ympäristöpolitiikan nimissä on taattava kilpisjärveläisten elinkeinonharjoitusmahdollisuudet. Enontekiön kunnalle matkailu on perinteisen poroelinkeinon ohella tärkeä tulonlähde. Alueen ainutlaatuisesta luonnosta huolehtimisen ohella täytyy taata paikallisten mahdollisuus asua heille rakkaalla maaperällään. Kilpisjärvi on ollut asutettuna jo 6500 vuotta ja samat suvut ovat saaneet kautta aikain pyytää kalaa, hankkia riistaa ja harjoittaa luonnonläheistä elämäntyyliään. Kohtuuttoman tiukat säädökset saattavat estää paikallisten pääsyn moottorikelkalla tunturiin. Kilpisjärven kansallispuistoa kannattavat käytännössä vain poromiehet, sillä Ville Niinistö on sallimassa heidän kelkkailunsa elinkeinon ohella.

”Suomalaiset ovat nykyään jo niin vieraantuneita luonnosta, ettei tajuta enään ajatella asioiden tarkoitusperäisyyttä. Muille kuin poromiehille suunnattu moottorikelkkailukielto ajaa paikalliset pois heidän perinteisiltä kalavesiltään ja riistamailtaan. Tällainen city-ihmisen harjoittama luonnonsuojelu vieraannuttaa kansaa luonnosta entisestään.” Kertoo Lapin Vasemmistonuorten puheenjohtaja Jussi Öman.

Lapin Vasemmistonuoret kannattaa selkeitä kelkkailureittejä, joilla voi myös viihdyttää turisteja ja harjoittaa matkailuelinkeinoa. Valtio onkin nyt myös sulkemassa Kilpisjärveltä rajavartioaseman, joka on täysin käsittämätön ratkaisu alueen luonnonsuojelun kannalta. Alueen kelkkailureitit on jo nyt tarkkaan määritellyt ja rajavartiostolla on tärkeä rooli luvattomien kelkkailijoiden kannalta. Lapin Vasemmistonuoret kokeekin rajavartiolaitoksen sulkemisen ja kansallispuistokeskustelun erittäin ristiriitaisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti